Klubben testar på Hoopers!

Den 16 juni var 7 instruktörer och tränare från lokalklubben till agilityklubben i Flen och fick en introduktion i den nya hundsportgrenen hoopers.

Hoopers som tävlingsform handlar om att styra sin hund på avstånd genom bågar (hoops), korta tunnlar och runda tunnor samt passera utanför stakethinder i en förutbestämd ordning. Det förekommer inga hopp och inga tvära svängar så det passar alla hundar, även unga och gamla. Och det passar alla människor, även man som inte kan springa med sin hund.

Man för sin hund från ett bestämt dirigeringsområde på tävlingsplanen.

Banområdet är 30×30 meter. Bågar och tunnlar ska hunden springa igenom, stakethinder och tunnor ska hunden passera utanför från förare sett. Föraren står i ett dirigeringsområde som i lägsta klassen har max 15 meter till utsidan av yttersta hindret. Alla hinder (bågar, tunnlar, staket o tunnor) står i lägsta klassen minst 5 meter från varandra och i lägsta klassen är det minst 10 max 15 hinder. Tävlingen avgörs på poäng. Maxtid är 45 sekunder för att erhålla full grundpoäng men man har totalt 90 sekunder på sig utan att bli diskad.
Man kan sedan få olika bonuspoäng som t ex för snabbaste tiden i klassen. I första klassen får man springa med hunden. Hundar som uppnått 200 tävlingspoäng i lägsta klassen får gå upp i nästa klass, men man får tävla kvar i samma klass hur längen man vill.

Marie Brännman vid agilityklubben guidade oss både i det regelverk som finns fastställt av Svenska Hoopersklubben samt hur man tränar in de olika hindren. En del hundar fattade detta snabbt och alla hundar gillade detta. Jag tror även att alla vi förare tyckte detta var en kul grej och att det är något att introducera som hundaktivitet i klubben. Vi återkommer med mer information.

Ebba och Roxy provar på bågar

Dylan och Rosa provar bågar, tunnel och staket i följd